Η αύξηση του σωματικού βάρους(ΣΒ) εμφανίζεται συχνά στη ζωή μας. Η αύξηση του ΣΒ, όταν είναι μικρή, μπορεί να προκαλέσει μια ήπια αλλαγή στο σώμα και στη διάθεση μας, χωρίς επιπλοκές στην υγεία μας. Η συνεχής και μεγάλη αύξηση μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ο σακχαρώδης διαβήτης, η άπνοια ύπνου, οι λίθοι στη χοληδόχο κύστη, οι αρθροπάθειες. Η έντονη αύξηση του ΣΒ, δηλαδή η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, της μήτρας, των ωοθηκών, της χοληδόχου κύστης. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Η διακοπή της αύξησης του ΣΒ και η μείωση του είναι σημαντική και απαραίτητη για την διατήρηση της σωματικής και συναισθηματικής μας υγείας. Η αλλαγή της διατροφής και η αύξηση της κίνησης αποτελούν τους τρόπους μείωσης του ΣΒ.

Η προσπάθεια απώλειας του ΣΒ είναι μια σύνθετη διαδικασία. Χρειάζεται γνώση, δράση και στήριξη. Γι αυτό το λόγο στο ιατρείο προτείνουμε την στήριξη από γιατρό, ειδικό εφαρμογών διατροφής και ειδικευμένο ψυχολόγο.

Η διατροφή αποτελεί ένα βασικό παράγοντα διατήρησης της υγείας και αντιμετώπισης ασθενειών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και του μεσογειακού τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση νοσημάτων , όπως ο σακχαρώδης διαβήτης , ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού, του προστάτη.