Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα σιωπηλό εχθρό, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητας ζωής ενός ατόμου και κάποιες φορές να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης του. Οι συχνότερες μορφές οστεοπόρωσης είναι η μετεμμηνοπαυσιακή στις γυναίκες και η γεροντική και στα δύο φύλα.

Πρόληψη

Η ενδοκρινολόγος ενημερώνει για την απαραίτητη καθημερινή λήψη ασβεστίου  με την τροφή, ελέγχει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα και τα διορθώνει, όπου χρειάζεται με την χορήγηση υποκατάστασης, εντοπίζει τις γυναίκες και τους άντρες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση οστεοπόρωσης (κληρονομικότητα, εμμηνόπαυση, λήψη φαρμάκων, ακινητοποίηση, άλλα νοσήματα) και τους ελέγχει.

Διάγνωση – Θεραπεία

Η ενδοκρινολόγος δίνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να μετρήσει την οστική πυκνότητα ενός ατόμου, να προσδιορίσει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και τα επίπεδα της βιταμίνης D και να ελέγξει για συνοδά νοσήματα που μπορεί να προκαλούν ή να επιδεινωνουν την οστεοπόρωση.
Μετά την διάγνωση, χορηγεί την κατάλληλη για κάθε ασθενή θεραπεία, παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της αγωγής,
εκπαιδεύει τον ασθενή με στόχο να λαμβάνει σωστά την θεραπεία του, να ακολουθεί τις οδηγίες σχετικά με την αλλαγές στην διατροφή και την κίνηση και να προστατεύεται από τις πτώσεις.

 


Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.