Σακχαρώδης διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ – ΣΑΚΧΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΙΙ

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά τη γλυκόζη (σάκχαρο) με αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ανάμεσα στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση που ονομάζεται Προδιαβήτης.

Η ύπαρξη αυξημένων τιμών σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε εμφάνιση επιπλοκών στην καρδιά, στα μάτια, στα πόδια, στους νεφρούς.

Η συχνότητα εμφάνισης του ΣΔ έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ώστε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας να αναφέρει ότι αποτελεί παγκόσμια επιδημία.

Οι κύριες αίτιες της αύξησης εμφάνισης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η πλούσια σε λίπος και σάκχαρη διατροφή, η έλλειψη λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης από τα γεύματα και η έλλειψη άσκησης.

Η κληρονομικότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εμφάνισης του ΣΔ. Η αναγνώριση ότι έχουμε αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουμε ΣΔ ή ότι έχουμε προδιαβήτη είναι πολύ σημαντική. Η απώλεια σωματικού βάρους, η αλλαγή στη ποιότητα της διατροφής και η άσκηση μπορούν να αναβάλουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση ΣΔ.
Η έγκαιρη διάγνωση του ΣΔ, η κατάλληλη θεραπεία, η τακτική παρακολούθηση μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση επιπλοκών.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ΣΔ απαιτούν μια συνεχή καθημερινή προσπάθεια. Ο γιατρός είναι ο σύμμαχος και συνοδοιπόρος μας. Μας δίνει τη σωστή ενημέρωση και μας μαθαίνει πώς να κάνουμε τις απαραίτητες καθημερινές αλλαγές. Στόχος η διατήρηση της καλής υγείας και ποιότητας ζωής.